Wijn van Oerlimburgse bodem, met de smaak van mergel en de tijd van weleer. wijn@overst.nl
Wijn uit Limburg
Nederlandse- en Belgische wijnkeuring 2014

Nederlandse- en Belgische wijnkeuring 2014

Geplaatst op 18 september 2014

Elk jaar worden de Nederlandse en Belgische wijnen beter. Deze opgaande lijn is weer bevestigd tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014 op 4 en 5 september j.l. Van de 176 ingeschreven Nederlandse en Belgische wijnen is 88% bekroond met een medaille of een keurzegel (75 of meer punten). In 2013 en 2012 was dit resp. 70% en 63%. Dit jaar zijn 3 wijnen met een gouden medaille bekroond. De uitreiking van de prijzen vond plaats op 17 september 2014 om 16.30 uur in kasteel Amerongen in Amerongen.

 

In totaal zijn er 56 medailles. De drie gouden medailles gaan naar Cuvée des Amis 2013 (Pinot Noir/Auxerrois/Pinot Blanc) van Domein Le Coq Frisé in Epen (L), Brut de Holset 2012 (Johanniter) van Wijndomein St Martinus in Vijlen (L) en een Strowijn 2013 (Solaris) van Wijngaard Hesselink in Winterswijk (Gld). Daarnaast zijn er 23 zilveren en 30 bronzen medailles. Van de bekroonde wijnen zijn er 35 wit, 12 rood en 9 rosé, terwijl van deze wijnen er 9 mousserend zijn.

 

Landgoed Overst Voerendaal feliciteert Wijndomein St Martinus in Vijlen als beste Allround wijngaard voor de keuring van 2014 (de wijngaard met de hoogste score voor de 3 beste wijnen, in verschillende categorieën). De 5 ingestuurde wijnen van Landgoed Overst Voerendaal behaalde tijdens deze keuring de volgende resultaten.

 

Resultaat Wijngaard Provincie Naam wijn Jaar
Zegel Landgoed Overst Voerendaal Limburg Auxerrois 2013
Zilver Landgoed Overst Voerendaal Limburg Fougue “Cuvee blanc” 2013
Brons Landgoed Overst Voerendaal Limburg Müller Thurgau 2013
Zegel Landgoed Overst Voerendaal Limburg Pinot Noir 2013
Zegel Landgoed Overst Voerendaal Limburg Dornfelder 2013

 

O’secco is vanwege het grote succes uitverkocht en er is nu al een bestelling binnen voor de oogst van 2014 (niet ingestuurd). De Parelwijn is medio oktober beschikbaar (niet ingestuurd). De Rosé is bijna uit voorraad (niet ingestuurd).

100-puntensysteem

Alle deelnemende wijnen zijn allereerst analytisch onderzocht op eventuele fouten. Vervolgens hebben twee panels van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals (vinologen) gedurende twee dagen alle wijnen geproefd en beoordeeld. Dit gebeurde volgens het internationaal gebruikelijke O.I.V.-systeem waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen. Daarnaast kan maximaal 30% van de wijnen bekroond worden met een medaille. Door de gemiddeld hoge score is deze grens naar boven bijgesteld. Al met al geeft dit aan dat de Nederlandse wijn elk jaar een hoger niveau bereikt (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin). De keuring is uitgevoerd onder leiding van juryvoorzitter Frank Jacobs.

De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland (WIN) in samenwerking met Wijngaardeniersgilde Nederland en het Productschap Wijn.

 

Cuvee zilver 2014

Vorige pagina